Ritueelbegeleiding

Ritueelbegeleider ≠ Uitvaartleider

Een uitvaartleider ontzorgt op logistiek en praktisch gebied. Een ritueelbegeleider helpt bij de inhoud van de afscheidsdienst.

Wanneer u zelf niet in staat bent de afscheidsplechtigheid vorm te geven, kan een ritueelbegeleider uitkomst bieden. Samen met naasten wordt gezocht naar passende en troostende handelingen. Deze troostende handelingen noemen we rituelen. Rituele handelingen geven houvast en kracht. Ze kunnen uitkomst bieden wanneer woorden te kort schieten. Het geeft nabestaanden iets in handen wanneer ze met lege handen staan.

Door de ontkerkelijking in Nederland worden steeds minder uitvaarten en herdenkingsdiensten geleid door een dominee of pastoor. De hang naar rituelen en symboliek is gebleven, juist bij levensveranderende gebeurtenissen zoals een overlijden. Rituelen markeren het leven, zogezegd. Ritueelbegeleiding is een aanvullende dienst. 

Wist u dat nabestaanden de kosten van ritueelbegeleiding vaak vergoed kunnen krijgen via een uitvaartverzekering?

Lees hier wat de vergoedingen zijn voor ritueelbegeleiding en welke voorwaarden er kunnen gelden: https://www.uitvaartverzekering.nl/onderwerpen/ritueelbegeleiding
 

 

Ritueelbegeleiding volgens Wikipedia

Ritueelbegeleiders ondersteunen de familieleden bij het inhoud geven aan een uitvaart en bieden de kaders aan. Het persoonlijke - waarin déze viering verschilt van andere vieringen - wordt gecombineerd met een herkenbare vormgeving. Een ritueelbegeleider zal de familie erop wijzen dat de nabestaanden heel veel zelf kunnen en mogen doen bij een uitvaart. Bij waar zij (op dit moment) niet zelf toe in staat zijn, kan de ritueelbegeleider ondersteuning bieden of taken overnemen

Een ritueelbegeleider kan een afscheidsdienst samenstellen met een thema, met ritme en rust, leidend naar een hoogtepunt en dan weer naar ontspanning. De 'gouden draad' wordt gevormd door het levensverhaal van de overledene. Niet door alle feiten op een rijtje te zetten, maar door te schetsen wat er in iemands leven daadwerkelijk belangrijk was, welke keuzes hij of zij gemaakt heeft. Een ritueelbegeleider helpt in gesprekken met de familie bij het bepalen van wat het belangrijkste is en wat beter weggelaten kan worden. Ritueelbegeleiders kunnen een bemiddelende rol spelen in families die verdeeld zijn, waardoor de familie in staat is om een mooi afscheid te realiseren van de overledene, ondanks de geschillen die er misschien bestaan. Ze kunnen ook helpen om de 'pijnpunten' te benoemen in iemands leven (niet iedereen was immers een 'heilige') maar ook erop wijzen dat niet alles uitgesproken hoeft te worden in het openbaar.

Met de nabestaanden worden symbolen gevonden waardoor de overledene herkenbaar is. De ritueelbegeleider duidt deze symbolen en geeft ze een plaats in het geheel. In combinatie met een mooi geschreven en voorgedragen levensverhaal, passende muziek en troostende gedichten wordt zo een uiterst persoonlijke afscheidsceremonie gecreëerd. 

 

“Wat is een ritueel?” zei de kleine prins.“

“Een ritueel maakt dat de ene dag verschilt van alle andere dagen, het ene uur van alle andere uren.”

Uit: ‘De Kleine Prins’ – Antoine de Sant-Exupéry 

 

 

Contact

Wanda Kunz Uitvaartspreker
Cypergras 72
2498 AB Den Haag

06 46154706
 • Je hebt ons een heel bijzonder cadeau gegeven .....

  Gaby M.
 • Lieve Wanda, je verstaat de kunst van het onder woorden kunnen brengen wat mensen voelen maar zelf niet kunnen zeggen.

  Debby S.
 • Wanda, wat kun jij goed grappen vertellen. Daarmee heb je onze …. zo recht gedaan!

  Anoniem
 • Je bent bescheiden en integer aanwezig ........

  Anoniem
 • De compositie had je prachtig gemaakt, in alle eenvoud. Echt prachtig en zo passend.

  Anoniem
 • Wanda, je schrijft mooi en raak en het is fijn om naar je te luisteren. De muziek had je prachtig geplaatst .....

  Anoniem

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.